Wykonanie
Jako, że mój mąż jest obsesyjnym zjadaczem pizzy/zapiekanek postanowiłam, któregoś dnia zrobić samodzielnie pizzę, bez kupnego
spodu. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto do pizzy, aż w końcu udało mi się znaleźć. Nie jest to ciasto dla smakoszy ekstra cienkiego
spodu do pizzy, ale pozostałym powinno smakować. Nam smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend. Tym razem w wersji
kurczakowo-szpinakowej.

'pizza ze
szpinakiem,
pieczarkami i kurczakiem' + przepis na ciasto idealneSkładniki:* ciasto idealne:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 op
drożdży instant (7g)- 200ml
mleka- 50 ml przegotowanej
wody- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżki
oliwy z oliwek*
sos pomidorowy*:- 1 puszka
pomidorów obranych- 1 łyżka
octu balsamicznego- duża szczypta
pieprzu- 1 łyżeczka
oregano- 0,5 łyżeczki suszonej
bazylii (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej)- 0,5 łyżeczki
czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę)- 0,5 łyżeczki
soli- 1 op
mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach)- 1
pierś z kurczaka- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 kulki
sera mozzarella- 50g
sera cheddar
Drożdże rozpuścić z
cukrem i 1 łyżeczką
mąki, w 5 łyżkach letniego
mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
oliwę,
wodę, resztę
mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto.Ciasto wyłożyć do nasmarowanej
oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).Pierś pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości
oliwy. Przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać posiekaną
cebulę. Podsmażyć do zeszklenia się
cebuli. Dodać
szpinak i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dokładnie odparować.
Pomidory umieścić razem z
przyprawami i
octem balsamicznym w blenderze i dokładnie zmiksować. Sos ten można przechowywać w lodówce do tygodnia.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, jeśli istnieje konieczność, delikatnie podsypać
mąką. Podzielić na 2 części (lub tak jak ja na 4). Dwie blaszki posmarować
oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia (ew. nagrzać kamień do pizzy), na środek położyć ciasto i dłonią rozprowadzić ciasto na kształt koła. Nałożyć sos i ułożyć farsz
szpinakowo-
kurczakowy . Posypać startym
cheddarem i poukładać plastry
mozzarelli.Piec w 220 °C ok 20 min, do zarumienienia
spodu pizzy.

Podawać z ulubionymi sosami.Smacznego!* źródło przepisu