Pyszne i eleganckie ciasto czekoladowo-migdałowe przekładane kremem bananowym i pyszną konfiturą. Całość uwieńczona polewą czekoladową i bitą śmietaną. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki " Ciasta i desery" wyd. Prószyński. Polecam baaaardzo nie tylko miłośnikom bananówSkładniki na ciasto: 250g masła1 szkl cukru4 jajkaskórka otarta z 1 cytryny1,5 szkl mąki pszennej1/2 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka kakao1 łyżka mlekakilka łyżek konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowejMasło utrzeć z cukrem i skórką otartą z cytryny na puch. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku, a następnie dodać przesiane obydwie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao i 1 łyżkę mleka.Blaszkę 33x23 natłuścić i wysypać kaszą manną. Rozsmarować na niej jasne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 180 stopni. Podobnie upiec ciasto kakaowe.Składniki na masę: 1/2 szkl cukru2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)2 jajka (umyte i sparzone wrzątkiem)2 łyżki żelatyny3 mocno dojrzałe bananysok z 1 cytryny100 ml likieru bananowego lub wódki200g serka mascarpone lub serkahomoŻelatynę namoczyć w 1/3 szkl wrzącej wody wymieszać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Banany obrać i zmiksować lub bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem z cytryny oraz likierem. Dodać do masy żółtkowej razem z żelatyną. Białka ubić na sztywno i wymieszać z serkiem mascarpone. Na koniec wmieszać do masy. Odstawić na chwilę do lodówki by masa lekko stężała.Jasny blat posmarować konfiturą. Wyłożyć masę bananową i przykryć ciemnym plackiem. Wstawić do lodówki by stężało.Składniki na polewę:3 łyżki wrzącej wody lub mleka3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego kakao100g margaryny lub masłaDo rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką), by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciastoSkładniki na bitą śmietanę 250 ml śmietany kremówkicukier puder lub 1-2łyżki mleka skondensowanego słodzonegoŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku lub mleko skondensowane słodzone.Gdy dobrze całość ciasta zastygnie kroimy go w kwadraty. Na każdym kwadracie robimy kleksa. Wierzch lekko posypujemy zmielonymi migdałami.Smacznego :)