Wykonanie
Opis: Zupa brokułowa to następny klasyk wszystkich kuchni świata, bo kto jej nie zna i kto jej nie próbował. Osobiście nie przygotowuję jej bardzo często tak jak Zupy Krem Z
Porów I
Ziemniaków czy Zupy Krem Z
Cukinii Z
Fetą, ale staram się jak
mogę, przygotowywać tę zupkę na przemian z
brokułem na parze, gdy tylko to piękne warzywko gości w mojej lodówce. A dokładnie ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoki poziom błonnika oraz wiele innych właściwości odżywczych
brokuła jak witamina C, której ma najwięcej, bo 200 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowania na ową witaminę. W
brokule występuje także witamina A, B1, B2, PP i
sole mineralne.Pamiętajmy, aby
brokuł na zupę zawsze był zielony, nie zwiędnięty i swieży, przechowujmy go w lodówce, aby nie stracił chlorofilu.Zupka z
brokułem zapewni nam lekki i pożywny obiad. Bez wyrzutów sumienia możemy zjeść nawet 3/4 jej zawartości. Przeważnie zastępuję
śmietanę jogurtem naturalnym, a
bulion drobiowy wodą, ale to już nie ten sam smak, więc wybór należy do Was. Dodatkowo
pieprz zastępuję
sosem Tabasco, który wspomaga trawienie i dodaje lekkiego "
kopa" zupie.Pochodzenie: przepis autorskiIlość: 4 porcjeSkładniki :1 łyżka
oleju rzepakowego1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 średnia
marchew0,5 średniej
pietruszkikawałek
selera (wielkości pięści)800 g
brokuła (z czego tylko 600 g licząc same różyczki z ich małymi łodygami)1,3 l
wody lub
bulionu drobiowego2
liście laurowe0,5 łyżeczki
cukru lub słodzikuszczypta
gałki muszkatołowejsól2-3 krople
Tabasco2-3 łyżki gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie :Rozgrzać rondel.Międzyczasie posiekać
cebulę (nie musi być dokładnie i drobno).Posiekać
czosnek.Wlać
olej do rondla.Dodać
cebulę.Przesmażyć na złocisto.Dodać
czosnek.Przesmażyć krótko, aby
czosnek się nie zbrązowiał.Międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
marchew,
pietruszkę i
seler.Dodać do
cebuli z
czosnkiem.Krótko przesmażyć, aby warzywa się zrumieniły.Dodać umyte różyczki
brokuła wraz z ich małymi łodygami.Dodać
liście laurowe.Dodać
cukier.Zalać wodą/bulionem.Gotować kilka minut do miękkości
brokuła, pamiętając o tym, że
brokuł nie powinien się rozgotować, bo to spowoduję, że zupa będzie lekko gorzka,
brokuł powinien być al dente o wyraźnym zielonym kolorze jak przed ugotowaniem.Z zupy wyciągnąć
liść laurowy.Zmiksować zupę na krem.Doprawić do smaku
solą.Dodać
Tabasco.Dodać
śmietanę.Wymieszać lub ponownie zmiksować do połączenia się składników.Podawać
solo, z grzankami,
groszkiem ptysiowym, z nasionami jak u mnie np.
ziarna słonecznika.