ßßß Cookit - przepis na Krem Brokułowy

Krem Brokułowy

nazwa

Wykonanie

Opis: Zupa brokułowa to następny klasyk wszystkich kuchni świata, bo kto jej nie zna i kto jej nie próbował. Osobiście nie przygotowuję jej bardzo często tak jak Zupy Krem Z Porów I Ziemniaków czy Zupy Krem Z Cukinii Z Fetą, ale staram się jak mogę, przygotowywać tę zupkę na przemian z brokułem na parze, gdy tylko to piękne warzywko gości w mojej lodówce. A dokładnie ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoki poziom błonnika oraz wiele innych właściwości odżywczych brokuła jak witamina C, której ma najwięcej, bo 200 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowania na ową witaminę. W brokule występuje także witamina A, B1, B2, PP i sole mineralne.
Pamiętajmy, aby brokuł na zupę zawsze był zielony, nie zwiędnięty i swieży, przechowujmy go w lodówce, aby nie stracił chlorofilu.
Zupka z brokułem zapewni nam lekki i pożywny obiad. Bez wyrzutów sumienia możemy zjeść nawet 3/4 jej zawartości. Przeważnie zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym, a bulion drobiowy wodą, ale to już nie ten sam smak, więc wybór należy do Was. Dodatkowo pieprz zastępuję sosem Tabasco, który wspomaga trawienie i dodaje lekkiego "kopa" zupie.
Pochodzenie: przepis autorski
Ilość: 4 porcje
Składniki :
1 łyżka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchew
0,5 średniej pietruszki
kawałek selera (wielkości pięści)
800 g brokuła (z czego tylko 600 g licząc same różyczki z ich małymi łodygami)
1,3 l wody lub bulionu drobiowego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki cukru lub słodziku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
2-3 krople Tabasco
2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie :
Rozgrzać rondel.
Międzyczasie posiekać cebulę (nie musi być dokładnie i drobno).
Posiekać czosnek.
Wlać olej do rondla.
Dodać cebulę.
Przesmażyć na złocisto.
Dodać czosnek.
Przesmażyć krótko, aby czosnek się nie zbrązowiał.
Międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler.
Dodać do cebuli z czosnkiem.
Krótko przesmażyć, aby warzywa się zrumieniły.
Dodać umyte różyczki brokuła wraz z ich małymi łodygami.
Dodać liście laurowe.
Dodać cukier.
Zalać wodą/bulionem.
Gotować kilka minut do miękkości brokuła, pamiętając o tym, że brokuł nie powinien się rozgotować, bo to spowoduję, że zupa będzie lekko gorzka, brokuł powinien być al dente o wyraźnym zielonym kolorze jak przed ugotowaniem.
Z zupy wyciągnąć liść laurowy.
Zmiksować zupę na krem.
Doprawić do smaku solą.
Dodać Tabasco.
Dodać śmietanę.
Wymieszać lub ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Podawać solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym, z nasionami jak u mnie np. ziarna słonecznika.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2014/07/krem-brokuowy.html