ßßß

Opis : Najbardziej lubimy miękkie kotlety mielone i jak na razie jest to przepis, którego używam najczęściej, kiedy przygotowuję to polskie danie. Kotlety mielone to tak popularne i chętnie spożywane danie, że sprawdza się na każdą okazję. Możemy zaserwować je na obiad, kolację, a nawet jakieś spotkanie towarzyskie bądź imprezę, bo każdy Polak sięgnie chociażby po jedno. Po pierwsze przyrządzam je z większą ilością cebuli, czosnku oraz ziół (jeśli chcecie, aby przepis w 100% odpowiadał swej polskości, to zrezygnujcie z bazylii i oregano, gdyż jest to mój dodatek do naszych polskich kotletów, ale te dwie przyprawy nie funkcjonują w kuchni polskiej). Dodaję do nich namoczoną w wodzie bułkę lub chleb tostowy oraz suchą bułkę tartą, dzięki czemu wychodzą miękkie. Najczęściej używam mięsa wieprzowo-wołowego, ale również samego mięsa wieprzowego. Uformowanych kotletów zazwyczaj nie obtaczam w bułce tartej, ponieważ nie zmienia to znacząco smaku i jest dodatkowym krokiem w przygotowaniu, ale czasami zapobiega wypadaniu cebuli z mięsa.Takie kotlety smakują nam najbardziej, ale jestem ciekawa jakie Wy najbardziej lubicie.Polecam.A może masz ochotę na "Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynią" ?Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 12-14 kotletów formowanych z garści mięsaSkładniki :0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego1 bułka kajzerka/2-3 kromki chleba tostowego (ok. 100 g)3-4 łyżki bułki tartej1 średnia cebula4-6 średnich ząbków czosnku2 czubate łyżeczki majeranku1 czubata łyżeczka oregano1 czubata łyżeczka bazylii1 duże jajkosólpieprzbułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)olej do smażeniaPrzygotowanie :Mięso mielone powinno być drobno zmielone, inaczej będzie się źle formować i rozpadać po usmażeniu, więc w razie konieczności należy je dodatkowo zmielić.Bułkę/Chleb tostowy należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą.Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba.Dodać do mięsa.Dodać bułkę tartą.Wyrobić masę mięsną ręcznie dla uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać posiekaną drobno cebulę.Dodać posiekany drobno czosnek.Dodać wszystkie zioła.Wbić jajko.Chwilę wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania (zbyt długie wyrabianie może spowodować, że masa stanie się kleista i zbyt miękka).Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule.W razie potrzeby obtoczyć w bułce tartej.Rozgrzać olej.Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone.Podawać z ziemniakami z wody, puree, surówkami, sałatkami lub buraczkami.A może masz ochotę na "Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynia" ?