Wykonanie
            Kotlety mielone to dość tradycyjna, znana i raczej lubiana potrawa. Jednak jak już nam się troszeczkę znudzi to z ręką na 
sercu proponuję wrzucić je do 
sosu pomidorowo - 
ziołowego. Podane np. na obiad z 
ryżem smakują wybornie.

Klopsiki:500 g 
mięsa mielonego wieprzowego1 czerstwa 
bułka1 
jajkosól, 
pieprz, 
majeranekbułka tarta do obtaczania
olej do smażenia3/4 szklanki dobrego 
sosu pomidorowego (nie kwaśnego)1 szklanka 
bulionu wołowego1 
cebula3 ząbki 
czosnkusól, 
pieprz, 
bazylia, cząber, 
oreganoolej do smażenia
Bułkę namoczyć w 
mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać do 
mięsa z 
jajkiem i 
przyprawami. 
Mięso energicznie wyrabiać ręką, tak aby je napowietrzyć. Następnie wyrobić klopsiki wielkości dużego 
orzecha włoskiego, obtaczać w 
bułce tartej i smażyć na 
oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać 
bulion, 
sos pomidorowy oraz 
przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez około 15 minut.Podawać z 
ryżem