ßßß Cookit - przepis na Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

nazwa

Wykonanie

Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką. Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne.
Składniki:
5 jajek + 1 jajko
mała czerstwa bułka
1 cebula
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
koperek lub majeranek
Wykonanie:
jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek
bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć
obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor
bułkę i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, zioła i dokładnie wymieszać
formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą
podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/02/kotlety-z-jajek.html