ßßß

Opis : Zupa jarzynowa to pyszny klasyk wśród zup. Istnieją różne wersje kombinacji warzyw, ale ja gotuję zupę jarzynową tylko w ten sposób, bo taki smakuje nam najbardziej. Jest to ulubiona zupa mojego Męża, który nazwał ją sobie po swojemu "Zupa ogródkowa".Dbający o linię i nie tylko mogą pominąć mąkę i śmietanę, zwłaszcza latem, kiedy zupa smakuje nam bez takich dodatków, gdyż warzywa są tak słodkie, że niczym nie musimy ulepszać smaku zupy.Polecam.Z polskiego jarzynowego klasyku proponuję również " Sałatkę Jarzynową| "Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 2 lSkładniki :1,200 l wodyporcja mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka, 2 skrzydełka kurczaka, 1/2 korpusu kurczaka, kość wołowa/wieprzowa)2 liście laurowe3 ziela angielskie1 większa marchewka, pokrojona w kostkę1 średnia pietruszka, starta na tarce2 garście półplasterków pora2 garście startego na tarce selera2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę2-3 garście świeżego/mrożonego zielonego groszku lub zielona fasolka pokrojona na małe kawałkiok. 0 , 5 małego świeżego/mrożonego kalafiora/brokuła lub 50/50, podzielonego na różyczki (ok. 0 , 5 kg)koperek świeży/mrożony, posiekany (opcjonalnie, ale bardzo polecam)2-4 czubate łyżki gęstej śmietany1 pełna łyżka mąkisólpieprzPrzygotowanie :Do garnka wlać zimną wodę.Dodać porcję mięsną.Dodać liście laurowe i ziela angielskie.Doprowadzić do zagotowania.Gotować 15-20 min. na małym płomieniu pod przykryciem.Dodać marchewkę, pietruszkę, por i seler.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą średnio-miękkie.Dodać ziemniaki, groszek i kalafior.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie.Z zupy odlać 1 dużą chochlę wywaru i dodać do niej śmietanę, aby się zahartowała.Wymieszać.Dodać mąkę.Wymieszać.Wlać do gotującej się zupy.Zagotować ponownie i gotować jeszcze 2 min.Jeśli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta (chodzi o ilość warzyw w stosunku do wywaru), należy dolać odrobinę wody i ponownie zagotować zupę.Odstawić z płomienia.Dodać posiekany koperek.Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Podawać solo lub z pieczywem.