ßßß Cookit - przepis na Zupa Jarzynowa

Zupa Jarzynowa

nazwa

Wykonanie

Opis : Zupa jarzynowa to pyszny klasyk wśród zup. Istnieją różne wersje kombinacji warzyw, ale ja gotuję zupę jarzynową tylko w ten sposób, bo taki smakuje nam najbardziej. Jest to ulubiona zupa mojego Męża, który nazwał ją sobie po swojemu "Zupa ogródkowa".
Dbający o linię i nie tylko mogą pominąć mąkę i śmietanę, zwłaszcza latem, kiedy zupa smakuje nam bez takich dodatków, gdyż warzywa są tak słodkie, że niczym nie musimy ulepszać smaku zupy.
Polecam.
Z polskiego jarzynowego klasyku proponuję również " Sałatkę Jarzynową| "
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 2 l
Składniki :
1,200 l wody
porcja mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka, 2 skrzydełka kurczaka, 1/2 korpusu kurczaka, kość wołowa/wieprzowa)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 większa marchewka, pokrojona w kostkę
1 średnia pietruszka, starta na tarce
2 garście półplasterków pora
2 garście startego na tarce selera
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
2-3 garście świeżego/mrożonego zielonego groszku lub zielona fasolka pokrojona na małe kawałki
ok. 0 , 5 małego świeżego/mrożonego kalafiora/brokuła lub 50/50, podzielonego na różyczki (ok. 0 , 5 kg)
koperek świeży/mrożony, posiekany (opcjonalnie, ale bardzo polecam)
2-4 czubate łyżki gęstej śmietany
1 pełna łyżka mąki
sól
pieprz
Przygotowanie :
Do garnka wlać zimną wodę.
Dodać porcję mięsną.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
Doprowadzić do zagotowania.
Gotować 15-20 min. na małym płomieniu pod przykryciem.
Dodać marchewkę, pietruszkę, por i seler.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą średnio-miękkie.
Dodać ziemniaki, groszek i kalafior.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Z zupy odlać 1 dużą chochlę wywaru i dodać do niej śmietanę, aby się zahartowała.
Wymieszać.
Dodać mąkę.
Wymieszać.
Wlać do gotującej się zupy.
Zagotować ponownie i gotować jeszcze 2 min.
Jeśli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta (chodzi o ilość warzyw w stosunku do wywaru), należy dolać odrobinę wody i ponownie zagotować zupę.
Odstawić z płomienia.
Dodać posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Podawać solo lub z pieczywem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/05/zupa-jarzynowa.html