ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa.

nazwa

Wykonanie

Przepis:
4l wody,
1skrzydełko, 1udko,
słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g )
1duża pietruszka,
kawałek selera,
4 duże marchewki,
por,
6 średnich ziemniaków,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby )
mąka,
śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez).
Przygotowanie:
Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić na palnik. Gotować na średnim ogniu, tak by nie gotowało się mocno. W między czasie szumować.
Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu na wodzie z ogórków. Ewentualnie dolewać wody podczas gotowania.
Przygotować warzywa. Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu.
Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem..
Gdy ogórki i warzywa zmiękną połączyć je ze sobą. Doprawić solą, pieprzem, dwoma listkami laurowymi, czterema kulkami ziela angielskiego i ewentualnie dodać kostkę rosołową.
Wersja bez śmietany: kubek napełnić do połowy zimną wodą, dać cztery czubate widelce wody, Rozrobić. Gdy już nie będzie grudek dodać do zupy cały czas mieszając. Chwilę pogotować jeszcze i gotowe.
Wersja ze śmietaną: kwaśną śmietanę rozrobić z mąką. Ale nie wlewać bezpośrednio takiej zawiesiny do zupy. Najlepiej dolewać po trochu zupy do kubka z zawiesiną, cały czas mieszać. Dodajemy do zupy i jeszcze przez chwilę gotować.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/zupa-ogorkowa.html