ßßß
- 500-800g żeberek,- 500g ogórków kiszonych,- 6 marchewek (lub więcej),- por,- 1 duża pietruszka,- kawałek selera,- 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej),- sól, pieprz do smaku,- 1/2 szklanki gęstej śmieatny,- 2 łyżki mąki,- 3-4 litry wody,- inne przyprawy.Warzywa obrać, umyć i pokroić w paski, a ziemnaki w kostkę. Mięso umyć i wrzucić do gotującej się wody, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Przyprawić zupę do smaku. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce. Dodać do zupy starte ogórki i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę, należy dolać trochę pozostałej wody z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dolać do zupy.
Smacznego, Kasia :)