Wykonanie
Pyszna zupa ogórkowa, idealnie kwaskowata i doskonale rozgrzewająca organizm jesienną
porą roku. Podawać z
żeberkami i
chlebkiem, bo tak jest najsmaczniej :)Składniki:
- 500-800g
żeberek,- 500g
ogórków kiszonych,- 6
marchewek (lub więcej),-
por,- 1 duża
pietruszka,- kawałek
selera,- 5-6 dużych
ziemniaków (lub więcej),-
sól,
pieprz do smaku,- 1/2 szklanki gęstej
śmieatny,- 2 łyżki
mąki,- 3-4 litry
wody,- inne
przyprawy.Warzywa obrać, umyć i pokroić w paski, a
ziemnaki w kostkę.
Mięso umyć i wrzucić do gotującej się
wody, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Przyprawić zupę do smaku.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce. Dodać do zupy starte
ogórki i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę, należy dolać trochę pozostałej
wody z
ogórków.
Śmietanę dokładnie wymieszać z
mąką, zahartować gorącym
wywarem i dolać do zupy.
Smacznego,
Kasia :)