ßßß
Składniki:2 litry wodyok 600 g żeberek lub inne kości/mięso na wywar2 średnie marchewki (około 300 g)1 pietruszka (około 150 g)biała część pora (około 70 g)100 g selera900 g ziemniaków500 g ogórków kiszonych2 ziela angielskie2 - 4 ziarenka pieprzuliść laurowytrochę kwasu z ogórkówsólświeżo mielony pieprz200 ml śmietanyodrobina mąki pszennejŻeberka włóż do zimnej wody i gotuj na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie zetrzyj na tarce jarzynowej marchew, pietruszkę i seler, a pora drobno pokrój. Podsmaż je chwilę na łyżce oleju.
Następnie dodaj do gotującego się wywaru z mięsa. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do garnka, razem z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone. Dopraw kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do niej trochę zupy (żeby śmietana się ogrzała), a następnie wlej do garnka i wymieszaj. Zagotuj i podawaj na stół. Możesz posypać koperkiem.
SMACZNEGO!

źródło: przepis własny