Jabłko

nazwa

Historia

Najstarsze jabłka znaleziono w dawnej Anatolii w postaci zwęglonych resztek sprzed 6,5 lat przed naszą erą. Około 4 tysiącleci przed naszą erą uprawiano pierwsze szlachetne gatunki jabłoni na terenach Kaukazu i Azji Mniejszej. Stamtąd jabłka przedostały się do Egiptu oraz Palestyny. W literaturze rzymskiej, a dokładniej w dziejach sprzed ponad trzech tysięcy lat, można znaleźć zapiski, iż w Starożytnym Rzymie uprawiane było 26 odmian tego owocu. W Polsce pierwsze ślady jabłoni leśnej znaleziono w Biskupinie. Ich wiek datuje się na około 800 lat przed naszą erą. Jabłka zaczęły się powoli rozpowszechniać po całym świecie. Na początku XVII wieku trafiły one do Ameryki Północnej, Ameryki Południowej, a następnie do Afryki i wiek później nawet do Australii.

Pochodzenie

Największymi światowymi producentami jabłek są Chiny i Stany Zjednoczone. Na trzecim miejscu znajduje się Polska. Natomiast za nią znajdują się Iran, Turcja, Włochy, Indie, Francja, Rosja, Chile, Argentyna, Brazylia, Niemcy, Japonia i Hiszpania. Obecnie istnieją gatunki jabłoni, które przystosowane są do najmniej sprzyjających warunków klimatycznych.

Zastosowanie

Jabłka stosowane są zarówno do deserów jak i potraw mięsnych. Do konkretnych wypieków lub dań stosuje się konkretne odmiany jabłek. Na przykład do deserów warto wybierać słodkie oraz twarde. Wśród polecanych odmian do tego przeznaczenia jest na pewno Rubin oraz Gala. Kwaśny smak pieczonego mięsa uzyska się dzięki dodaniu odmian jabłek takich jak Szara Reneta czy Boskoop. Witos natomiast idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju przetwory, soki, konfitury czy ocet jabłkowy. Jabłka są odpowiednimi owocami do sporządzenia tak zwanego suszu, podawanego zarówno jako przekąska, a także stosowanego do parzenia herbaty. Jabłka można jeść tak na surowo jak i pod każdą przetworzoną postacią. Popularne są jabłka suszone, pieczone oraz smażone w postaci konfitury. Poza kuchnia jabłka znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim w naturalnych kosmetykach. Ze zmielonych pestek z dodatkiem oliwy z oliwek robi się peeling do ciała. Natomiast miąższ owoców można stosować jako naturalne maseczki do twarzy. Również przy zachowaniu czystości w domu przydatny okazuje się ocet jabłkowy. Dzięki niemu łatwiej można pozbyć się kamienia zalegającego w łazience oraz kuchni. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jabłek pośród świerkowych gałązek i pomarańczy.

Świeżość

Jabłka najlepiej spożywać od razu po kupieniu. Można je przechowywać przez kilka dni, w miejscu zacienionym i przewiewnym. Nie wolno trzymać owoców przez dłuższy czas w foliowych torebkach, ponieważ grozi to zgniciem. Świeże owoce wybrać można po wyglądzie. Jabłka odpowiednie do kupienia mają jędrną i nie pomarszczoną skórkę. Owoce pozbawione są plam. Jednak większość osób uważa, że jabłko bez najmniejszej skazy, a za to świecące i gładkie nasycone jest sztuczną chemią używaną do szybkiego wzrostu owoców. Dlatego koniecznie trzeba pamiętać o dokładnym umyciu jabłek przed ich zjedzeniem.

Właściwości

Jabłka przede wszystkim posiadają takie witaminy jak A, C, E, B1 oraz B2. Ponadto zawierają bardzo wysoki wskaźnik kwasów owocowych. Jabłka zjadane są przez osoby mające problemy z nadwagą. Owoce te regulują przemianę materii, a dzięki sporej zawartości błonnika powodują uczucie sytości. Ponadto jabłka zawierają potas i krzem, z czego drugi pierwiastek nazywany jest pierwiastkiem urody, ponieważ odpowiedzialny jest za piękne paznokcie oraz włosy.

Wartości odżywcze

Porcja: 182g Kalorie: 91 kcl

Błonnik pokarmowy3.4   g

z cukrów87 kcal

z białek1.6 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.00014196 g

Objętość233 g/m3

Food folate2.7E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.011   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.08   μg

Tłuszcz0.273   g

Tłuszcze nasycone0.045   μg

Węglowodany24   g

Total Folate2.7E-06   μg

Sacharoza2.6   g

Skrobia0.091   g

Glukoza5.2   g

Maltoza0   g

Fruktoza11   g

Galaktoza0   g

Cukier19   g

Białko0.482   g

Tryptofan0.0018   g

Treonina0.011   g

Izoleucyna0.011   g

Leucine0.025   g

Lysine0.023   g

Metionina0.0018   g

Cystyna0.0018   g

Fenyloalanina0.012   g

Tyrosine0.0018   g

Walina0.022   g

Arginina0.011   g

Histydyna0.0091   g

Alanina0.021   g

Kwas asparaginowy0.131   g

Kwas glutaminowy0.046   g

Glicyna0.016   g

Prolina0.011   g

Seryna0.019   g

B13.3E-05   mg

C0.0078   mg

B67.1E-05   mg

E0.000209   mg

Beta-Tocopherol9.1E-06 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000166   mg

B120   μg

B24.9E-05   mg

B50.00012   μg

B90   μg

K2.5E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna2.2E-05   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna4.3E-05   μg

A(IU)84   IU

Bete-karoten4E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.015 mg

Omega-60.067 mg

Fosfor0.02   mg

Magnez0.0082   mg

Potas0.179   mg

Sód0.00091   μg

Wapń0.01   mg

Żelazo0.000173   mg

Cynk8.2E-05   mg

Fluor6E-06   μg

Mangan6.6E-05   μg

Miedź5.3E-05   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.022   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %