Wykonanie
To mój pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis, z najnowszej, bestselerowej książki duetu The Hairy Bakers .
Panom ostatnio udało się zrzucić wagę, nie omieszkali więc podzielić się dietetycznymi przepisami. Popularna cottage pie, czyli zapiekanka wiejska to połączenie
mielonego mięsa wołowego z ziemniaczanym puree . To tak w
skrócie. Przepisy na nią, choć podobne, potrafią się dość znacznie różnić
smakowo. Ta zapiekanka okazała się być najlepsza i najsmaczniejsza z jakich dotychczas
jadłam. Prosty farsz z chudego
wołowego mięsa i ziemniaczano-
porowe puree. Odpowiednie proporcje i dodatki sprawiły, że ta prosta zapiekanka stała się naprawdę pysznym daniem, nad którym zachwytom nie było końca. Jedna porcja tego dania(jeśli podzielimy całość na 6) to tylko 322 kalorii, hmm, ale niestety, trudno się powstrzymać, by nie dołożyć sobie następnej. Jeśli wszystkie przepisy z tej książki, która zebrała oszałamiającą ilość recenzji na Amazonie, są równie smaczne, to ja już nie
mogę doczekać się degustacji. Polecam.

400 g chudej mielonej
wołowiny2 średnie
cebule, pokrojone w kostkę2
łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plastry2 średnie
marchewki, pokrojone w kostkępuszka 400g pokrojonych
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowego500 ml
bulionu wolowego, zrobionego z 1 kostki wołowej1 łyżka
sosu Worcestershire1 łyżeczka suszonych
ziół ( mixed herbs, ja dodałam mieszankę włoską)4 łyżeczki
mąki kukurydzianej (mozna zastapic ziemniaczana)1 łyżka zimnej
wodysól morska w płatkachświeżo zmielony
pieprzziemniaczano-
porowe puree:750 g
ziemniaków, dobrych, sypkich2 łyżeczki
oleju ze
słonecznika2 niewielkie
pory, pokrojone w 1cm paski150 g odtłuszczonej creme fraiche (ok 15% tłuszczu)
sól morskaświeżo zmielony
pieprzNa rozgrzanej patelni smażymy
mięso mielone, dodajemy
cebulę,
selera i
marchewkę. Smażymy ok 10 minut, do momentu, aż
mięso będzie lekko brązowe. Od czasu do czasu rozdrabniamy
mięso drewnianą łyżką, by nie było dużych, zbitych kawałków.Mieszamy z
pomidorami,
koncentratem pomidorowym,
bulionem wołowym,
sosem Worcestershire i suszonymi
ziołami. Doprawiamy dużą szczyptą
soli i
pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy ok 40 minut na niewielkim gazie, do miękkości
mięsa, mieszając od czasu do czasu.Około 20 minut przed ukończeniem gotowania
mięsa, przygotowujemy puree.
Ziemniaki obieramy i kroimy w 4 cm kawałki, gotujemy ok 18-20 minut, na niewielkim ogniu. W międzyczasie podgrzewamy
olej i smażymy
pory, przez około 5 minut, aż będą miękkie, ale nie brązowe, często mieszając.
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy
śmietanę, i rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków. Dodajemy
pory i mieszamy. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Do usmażonej(po 40 minutach)
wołowiny, dodajemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie i mieszamy, gotujemy jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje, często mieszając.Sos
mięsny przekładamy do 2 litrowego, płaskiego, żaroodpornego naczynia, na
mięso wykładamy łyżką ziemniaczano-
porowe puree i "dziobiemy" widelcem.Pieczemy przez 30 minut, aż wierzch będzie złoty a farsz, zacznie "pyrkać".
