Wykonanie
Jak obiecałam, tak zrobiłam - kolejny krem!Tym razem bardzo popularny ostatnimi czasy krem z dyni. Gęsty, nieziemsko pachnący i bardzo rozgrzewający, dzięki niewielkiej ilości
białego wina.

Przepis dostałam od Babci, u której ostatnio miałam przyjemność zjeść ten krem. Smak był naprawdę cudowny, więc z radością przyjęłam kartkę z przepisem i przy najbliższej okazji zrobiłam pierwsze, bardzo udane podejście. Cały gar zupy zniknął zbyt szybko...Czego potrzebujesz?- ok. 1 kg dyni (już obranej, oczyszczonej)- 4
marchewki- 2
ziemniaki- 1
por- 2
cebule- 150 ml
wina białego, wytrawnego/półwytrawnego- 2 kostki
bulionowe-
olej- ok. 1 litr
wody- 1 łyżeczka
kurkumy-
sól i
pieprz dla smaku- 1/2
papryczki chilli (bez pestek) lub kilka pestek
chilli (ja użyłam grysu)


Wszystkie warzywa obieramy i podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości
oleju przez 2-3 minuty. W osobnym garnku przygotowujemy litr
bulionu. Do warzyw dolewamy
wino i gotujemy pod przykryciem kilka kolejnych minut. Doprawiamy wymienionymi
przyprawami i zalewamy
warzywa bulionem. Gotujemy 30-40 minut, do momentu kiedy warzywa będą bardzo miękkie. Zdejmujemy z palnika i całość dokładnie blendujemy na gładką kremową masę. Jeżeli będzie taka potrzeba, to można dolać
wody.Podajemy z łyżką
oleju z pestek dyni oraz prażonymi
pestkami dyni i delektujemy się...