Wykonanie
Ten keks to moja słodka propozycja na święta. Przepis wzięłam z bloga Kasi, ale wprowadziłam swoje modyfikacje.Lista zakupów na keksówkę o wymiarach 30 cm x 10 cm:składniki suche:260 g
mąki1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejpozostałe składniki:2 duże
jajka125 g
cukru1/2 szklanki
oleju50 ml
wody250 g piure z dyni * na koniec:60 g
suszonych moreli (w przepisie Kasi są
groszki czekoladowe)60 g
żurawiny suszonej (w przepisie Kasi
rodzynki)60 g posiekanych grubo
orzechów włoskich na formę:
masło do natłuszczenia keksówki
bułka tarta*jak zrobić piure z dyni
pisałam przy okazji ciasta
pomarańczowegoWszystkie suche składniki wymieszać razem.
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
olej,
wodę i piure z dyni. Kiedy wszystko się połączy, wsypać suche składniki. Ciasto miksować na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy.Dodać posiekane
morele,
żurawinę i
orzechy. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Foremkę wysmarować
masłem i posypać dokładnie
bułką tartą. Wylać ciasto.Piec ok. 60 -70 min. (do suchego patyczka) w 180 st. Jeżeli ciasto przyrumieniło się już na górze, a w środku jest jeszcze "mokre" przykryć je z góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Smacznego życzy
oliwek :)