Wykonanie
Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Lekko wyczuwalna
dynia, ciasto wilgotne, puszyste, sycące, idealny jesienny smak.Składniki na blaszkę keksówkę (u mnie 11/26 cm):2 szklanki
mąki3
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni2 łyżeczki
kakaopół łyżeczki mielonej
gałki muszkatałowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu3/4 szklanki
rodzynekbiałka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei
żółtka. Odstawiamy mikser, wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy aby
jajka nie opadły. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patycfzka!Smacznego!źródło