Tak dawno nie robiła tego ciasta. Proste, ekspresowe i bardzo smaczne. Cała filozofia jego przygotowania polega na ubiciu składników i dodaniu startej marchwi. Lubię ciasta i wypieki z warzywami, było już ciasto z cukinii, muffinki z dynią, a teraz przyszła pora na ciasto marchewkowe. Szybko, prosto i pysznie. Polecam!Składniki:300 g mąki luksusowej2/3 szlanki cukru4 duże jajka220 ml oleju220 g marchewki (startej na drobnych oczkach)2 łyżeczki mielonego cynamonu3 łyżki rodzynek2 łyżeczki cukru z wanilią1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1 łyżeczka masła1 łyżka bułki tartejJajka ubić na puch z cukrem i cukrem z wanilią. Dolać olej. Zmiksować. Mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem przesiać do miski. Wsypać do masy jajecznej i połączyć. Dodać startą na drobno marchew oraz rodzynki. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-55 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!