ßßß Cookit - przepis na Krem miodowy

Krem miodowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na 1 blat ciasta
2 jajka
ok. 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
90 g oleju rzepakowego lub masła (roztopionego i ostudzonego)
½ szklanki miksu mąki bezglutenowej (ok. 75 g)
½ szklanki mąki gryczanej (ok. 75 g)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka sody
1 duża marchewka (ok. 130 g)
1 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka rumu (jeśli tort nie będzie dla dzieci)
Dodatkowo na górny blat
2 gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
250 ml mleka (użyłam ryżowego)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki miodu
100 g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
garść orzechów włoskich
Przepis na ok. 8–10 porcji
Bezglutenowy
Zawiera:
Orzechy
Cukier
Jaja
Nabiał
Do przygotowania blatów użyłam tortownicy z powłoką nieprzywieralną.
Dolny blat tortu
1. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. 2. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą, proszkiem. Dodaj do marchewki i dokładnie wymieszaj. 3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewaj masło lub olej, cały czas miskując. 4. Na koniec dodaj starty imbir i rum. Zamieszaj i połącz z marchewką. 5. Masę przelej do tortownicy (u mnie 27 cm) piecz 25–30 minut w 180˚C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce.
Górny blat tortu
1. Gruszki obierz, wydrąż i pokrój w półplasterki. 2. W garnuszki na minimalnym ogniu rozpuść masło. Dodaj miód i mieszaj przez minutę. 3. Masę przelej na spód (czystej ;-) tortownicy i równomiernie rozprowadź. 4. Ułóż gruszki w ozdobny okrąg i odstaw. 5. W tym czasie przygotuj kolejny blat ciasta (jak powyżej). 6. Gotową masę przelej ostrożnie na gruszki i piecz 
25–30 minut w 180˚C. 7. Po upieczeniu odczekaj 15 minut i następnie odwróć ciasto do góry spodem i wyłóż na talerz.
Krem miodowy
1. Mąkę rozmieszaj w ¼ szklanki mleka, a pozostałą ilość zagotuj z ziarnami wanilii. 2. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. 3. Odstaw do ostudzenia. 4. Masło utrzyj na puch, dodaj miód i dalej ucierając dodawaj po kilka łyżek budyniu.
Wierzch
1. W garnuszki na minimalnym ogniu rozpuść masło. 2. Dodaj miód i mieszaj przez minutę. 3. Dorzuć wcześniej uprażone, z grubsza posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
Tort
1. Wyłóż pierwszą warstwę ciasta i przełóż kremem. 2. Na to połóż górny blat z gruszkami. 3. Wierzch ciasta wyłóż orzechami z miodem. 4. Gotowy tort przełóż do lodówki na min. 2 godziny.
Bezglutenowy keczup
Zielona zupa ze szpinaku, kapusty włoskiej i ciecierzycy
Źródło:http://bezokruszka.pl/tort-marchewkowy-z-miodowym-kremem-i-orzechami