ßßß
Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:OrzechyCukierJajaNabiałDo przygotowania blatów użyłam tortownicy z powłoką nieprzywieralną.Dolny blat tortu1. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. 2. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą, proszkiem. Dodaj do marchewki i dokładnie wymieszaj. 3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewaj masło lub olej, cały czas miskując. 4. Na koniec dodaj starty imbir i rum. Zamieszaj i połącz z marchewką. 5. Masę przelej do tortownicy (u mnie 27 cm) piecz 25–30 minut w 180˚C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce.Górny blat tortu1. Gruszki obierz, wydrąż i pokrój w półplasterki. 2. W garnuszki na minimalnym ogniu rozpuść masło. Dodaj miód i mieszaj przez minutę. 3. Masę przelej na spód (czystej ;-) tortownicy i równomiernie rozprowadź. 4. Ułóż gruszki w ozdobny okrąg i odstaw. 5. W tym czasie przygotuj kolejny blat ciasta (jak powyżej). 6. Gotową masę przelej ostrożnie na gruszki i piecz
25–30 minut w 180˚C. 7. Po upieczeniu odczekaj 15 minut i następnie odwróć ciasto do góry spodem i wyłóż na talerz.Krem miodowy1. Mąkę rozmieszaj w ¼ szklanki mleka, a pozostałą ilość zagotuj z ziarnami wanilii. 2. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. 3. Odstaw do ostudzenia. 4. Masło utrzyj na puch, dodaj miód i dalej ucierając dodawaj po kilka łyżek budyniu.Wierzch1. W garnuszki na minimalnym ogniu rozpuść masło. 2. Dodaj miód i mieszaj przez minutę. 3. Dorzuć wcześniej uprażone, z grubsza posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.Tort1. Wyłóż pierwszą warstwę ciasta i przełóż kremem. 2. Na to połóż górny blat z gruszkami. 3. Wierzch ciasta wyłóż orzechami z miodem. 4. Gotowy tort przełóż do lodówki na min. 2 godziny.



Bezglutenowy keczupZielona zupa ze szpinaku, kapusty włoskiej i ciecierzycy