Wykonanie
Składniki12 sztuk250 g
marchewki1
pomarańcza100 g
masła4 łyżki
miodu80 ml
mleka2
jajka250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
cukier wanilinowy1/2 łyżeczki
cynamonu60 g
orzechów włoskich100 g
cukru trzcinowegodekoracja : 50 g
białej czekolady + 4 łyżki
jogurtu naturalnego + kawałki
orzechówPrzygotowanieFormę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać drobno startą skórkę z
pomarańczy (szczyptę można pozostawić do polewy).Wycisnąć sok z
pomarańczy, odmierzyć 30 ml i wlać do garnka (resztę soku można wykorzystać do innych celów). Dodać pokrojone
masło,
miód i ciągle mieszając roztopić na małym ogniu.Odstawić z ognia, dodać
mleko oraz
jajka, wszystko wymieszać rózgą.Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodać
cukier wanilinowy,
cynamon, posiekane
orzechy, szczyptę
soli oraz
cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.Do suchych składników wlać mokre, dodać
marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.Nałożyć porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut .Na polewę: roztopić
czekoladę razem z
jogurtem, dodać odłożoną skórkę z
pomarańczy, polać po muffinkach, udekorować
orzechami.
