Wykonanie
Mamy wreszcie lato, nie mogłam go zacząć kulinarnie w inny sposób, niż gotując mój ulubiony, domowy obiad... Idealny na lato :) Pojechałam nawet specjalnie na targ po świeże warzywa. Wszystko po to, by znów poczuć się jak w dzieciństwie...Zupa jarzynowa
Składniki (4 porcje):pół
kalafioragarść
żółtej fasolki szparagowej2
marchewki1/4 opakowania
mrożonego zielonego groszku (a jak macie świeży, to już w ogóle :))kilka
ziemniakówwłoszczyzna2 łyżki
śmietanysól,
pieprzszczypiorek od
cebuli dymki i posiekane
natka pietruszki oraz
koperekDo garnka z
wodą wrzucam
włoszczyznę i
szczypiorek oraz pokrojoną w plasterki
marchewkę, gotuję aż
marchewka będzie półmiękka. Dodaję
fasolkę i również gotuję prawie na miękko. Dodaję
ziemniaki i
kalafior, tym razem gotuję warzywa do miękkości. Na koniec wrzucam
groszek. W kilku łyżkach
wody rozprowadzam
śmietanę z odrobiną
soli, wlewam do zupy, mieszam, doprawiam i dodaję
zieleninę.
Młode ziemniaki w sosie
śmietanowymSkładniki (1 porcja):
ziemniakikubeczek
śmietany (jak macie wiejską, to bierzcie w ciemno, ma lepszą konsystencję, niż "sklepowa" i przede wszystkim nieco lepszy smak)
szczypiorek od
cebuli dymki (w moim domu zwany "bąkami" :))
sólzielenina związana w pęczek
Ziemniaki gotuję z
solą i
zieleniną. Gdy będą prawie miękkie, zaczynam przygotowywanie sosu. Bąki siekam niezbyt cienko i wrzucam na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), podsmażam je chwilę. Zalewam
śmietaną i smażę, ciągle mieszając, aż stanie się żółta. Jeżeli zostawicie ją na jakiś czas na patelni, zgęstnieje do konsystencji pasty (z wiejską
śmietaną się tak nie dzieje), dlatego sos robię pod koniec gotowania
ziemniaków.Polewam
ziemniaki. Podaję z
mlekiem lub
kefirem.Jestem z powrotem w moim domu na wsi... :) Ach...