ßßß Cookit - przepis na Bigos staropolski

Bigos staropolski

nazwa

Wykonanie

Przepis z grudniowego wydania miesięcznika „Kuchnia”.
Ta wersja bigosu jest piekielnie kwaśna – więc jeśli ktoś woli bigos łagodniejszy w smaku – radzę podgotować najpierw kapustę z odlewaniem wody – wedle uznania smakowego.
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty (mocno kwaśnej)
30 dag pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki)
40 dag wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, wędzonego boczku, kiełbasy
jałowcowej, gotowanej szynki)
10 dag świeżego boczku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 jagody jałowca
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
4 śliwki wędzone (ew. suszone)
6 suszonych grzybów (namoczonych wczesniej w ciepłej wodzie)
3 szklanki wytrawnego czerownego wina
1 duża cebula
4 łyżki smalcu
1 łyżka majeranku
po 1 łyżeczce cząbru i lubczyku
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Siekamy kapustę, a mięsa i wędliny kroimy w kostkę. Wkładamy wszystko do dużego garnka, dodając listki laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, gorczycę, śliwki oraz pokrojone w paski grzyby. Wlewamy 2 szklanki wina i dusimy pod przykryciem około 2 godzin, mieszając od czasu do czasu i dolewając stopniowo resztę wina. Odstawiamy gotowy bigos w chłodne miejsce na 1-2 dni. Odgrzewamy bigos, doprawiamy zrumienioną na smalcu posiekaną cebulą, ziolami, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=136