Wykonanie


Brdzo uwielbiany przez mojego
męża bigos, aż wstyt przyznać ale nauczyłam się go gotować dopiero po wyjeździe z Polski, ale tak czasami bywa.
Przepi pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej oczywiście troszeczkę przezemnie zmodyfikowany.Składniki:1 kg odciśniętej z nadmiaru soku
kwaszonej kapusty1 średniej wielkości główka posiekanej
kapusty1
cebula1
marchewka2 łyżki
smalcu4
udka z kurczaka1 kg
łopatki wieprzowej30 dag
szynki gotowanej30 dag
boczku5 dag
suszonych grzybów10-15 szt. suszonych
śliwekliść laurowyziele angielskie2-3 łyżki
cukrusól i
pieprzKapustę kiszoną,
udka z kurczaka,
łopatkę wieprzową pokrojoną w grube plastry,
suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałeczki
suszone śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 40-60 minut, co jakiś czas mieszając aby
kapusta nie przywarła do dna.
Kapustka,
mięsko,
grzybki i śliweczki....................................................Po około jednej godzinie wyjmujemy
mięso z
kapusty i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy poszatkowaną
białą kapustę, startą na tarle o grubych oczkach
marchewkę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sól i nadal gotujemy przez około 15-20 minut.

Z
białą kapustką, marcheweczką i
przyprawami...........................................Po upływie te czasu do
kapusty dodajemy rozdrobnione
mięso, podsmażony na
smalcu boczek z
cebulę i pokrojoną w kostkę
szynkę.

Z mięskiem ,
boczkiem i
cebulką.............................................................Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, następnie odstawiamy do chłodnego miejsca do następnego dnia. Nazajutrz gotujemy bigos około 15 minut i ponownie odstawiamy do dnia następnego. Na trzeci dzień gotujemy bigos przez 15 minut i możemy zacząć pałaszować nasz bigos. Oczywiście bigos można jeść już pierwszego dnia, ale najlepiej smakuje jeżeli odstoi parę dni. Ja czasami gotuję go nawet przez tydzień. Smacznego!

Bigos zwany hultajskim..........................................................