ßßß Cookit - przepis na pierogi z mięsem i kapustą

pierogi z mięsem i kapustą

nazwa

Wykonanie

W piątek naszła nas przeogromna ochota na pierogi, mojego Mężczyznę na pierogi z mięsem i kapustą, mnie na moje najukochańsze ruskie. Tym razem wygrały te z mięsem, tym bardzie, że mój Mężczyzna obiecał nie tylko ugotować miso i kapustę i zmielić farsz, ale też, zrobić i rozwałkować ciasto. Dla mnie zostało "tylko" zlepienie około 200 pierogów :)
potrzebne składniki:
1,8 kg łopatki wieprzowej,
1,5 kg kapusty kiszonej
4 marchewki,
por,
2 cebule,
4 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
4 ziarenka pieprzu,
sól (ewentualnie kostka bulionowa warzywna)
składniki i przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ , z tym, że ilość składników trzeba podwoić.
Marchew, cebule i pora obieramy i myjemy, mięso dzielimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, solimy (ewentualnie dodajemy kostkę bulionową). Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Wywaru nie wylewamy!! Można na nim ugotować barszczyk czerwony, który będzie pysznym dodatkiem do pierogów.
W tym samym czasie obgotowujemy kapustę kiszoną.
Mięso i kapustę zostawiamy do ostygnięcia, następnie mielimy, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz, jeśli jest zbyt suchy podlewamy chochelką lub dwiema wywaru z gotowania mięsa.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.
Podajemy z okrasą z boczku i cebulki i barszczykiem czerwonym.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/07/pierogi-z-miesem-i-grzybami.html