Wykonanie
W piątek naszła nas przeogromna ochota na pierogi, mojego Mężczyznę na pierogi z
mięsem i
kapustą, mnie na moje najukochańsze ruskie. Tym razem wygrały te z
mięsem, tym bardzie, że mój Mężczyzna obiecał nie tylko ugotować miso i
kapustę i zmielić farsz, ale też, zrobić i rozwałkować ciasto. Dla mnie zostało "tylko" zlepienie około 200 pierogów :)potrzebne składniki:1,8 kg
łopatki wieprzowej,1,5 kg
kapusty kiszonej4
marchewki,
por,2
cebule,4
ziela angielskie,3
liście laurowe,4 ziarenka
pieprzu,
sól (ewentualnie kostka bulionowa warzywna)składniki i przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ , z tym, że ilość składników trzeba podwoić.
Marchew,
cebule i
pora obieramy i myjemy,
mięso dzielimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i dodajemy
pieprz,
liść laurowy i
ziele angielskie, solimy (ewentualnie dodajemy kostkę
bulionową). Gotujemy do momentu aż
mięso będzie miękkie.
Wywaru nie wylewamy!! Można na nim ugotować barszczyk czerwony, który będzie pysznym dodatkiem do pierogów.W tym samym czasie obgotowujemy
kapustę kiszoną.
Mięso i
kapustę zostawiamy do ostygnięcia, następnie mielimy, doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz, jeśli jest zbyt suchy podlewamy chochelką lub dwiema
wywaru z gotowania
mięsa.Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi.Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.Podajemy z okrasą z
boczku i
cebulki i barszczykiem czerwonym.