ßßß
Składniki:1,5 szklanki płatków owsianych górskicho,5 szklanki nerkowców (cashew)1 szklanka mleka roślinnego1/2-2/3 szklanki wody1 puszka brzoskwiń (można użyć świeże lub mrożone) lub inne sezonowe owoce takie jak truskawki, jabłka, śliwki, maliny, jagody,3-4 łyżki brązowego cukru, miodu, 1/4 szklanki syropu klonowego (wersja mało słodka) lub 2 dojrzałe zmiksowane bannany1/3 łyżeczki kardamonu1/3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyzeczki wanili1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 1 łyżka zmielonego siemnienia lnianego1/3 szklanki suszonej żurawiny (można użyć rodzynki, suszone wiśnie, pokrojone daktyle, itp.)Wykonanie:Mleko, nerkowce i cukier (lub inny środek słodzący) oraz wodę miksujemy na jednolitą masęPo zmiksowaniu dodajemy kardamon oraz wanilię i miksujemy ponownieMieszamy z płatkami owsianymi i resztą składnikówBrzoskwinie kroimy na kostkę, część wykładamy na spód blaszki, przykrywamy wymieszanymi płatkami (patrz zdjęcie poniżej) i posypujemy resztą pokrojonych brzoskwiń.Pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w temp. 180C ( 350F).Jest bardzo smaczna tuż po upieczniu i po wystygnięciu. Możemy podawać z pokrojonymi owocami i syropem klonowym. Można upiec wieczorem i rano zapakować na śniadanie do pracy.