ßßß
Szczypiorkowe pesto ze słonecznikiem1 pęczek szypioru – posiekać i podsmażyć na oleju2 łyżeczki chrzanu2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytryny2 łyżki płatków drożdżowych1/2 szklanki zmielonego podprażonego na suchej patelni słonecznika5 łyżek olejuok. 1/2 łyżeczki soli# kilka liści bazylii (absolutnie opcjonalnie)# wody dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietanyWszystkie składniki zmiksować w blenderze. Możemy używać pesto jako pastę do chleba, sos do makaronu, do zupy, sos do sałatek.Przepis na szczypiorowe pesto z makaronem tutajSzczypiorkowe pesto z orzechami włoskimi (porcja do makaronu)3 pęczki szczypiorku1 szklanka orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni2-3 ząbki czosnkukilka listków bazyliiolej z oliwek (opcjonalnie) lub mleko roślinnesok z cytryny do smakusól, pieprz, przyprawa warzywna tutaj do smaku3 łyżki płatków drożdżowych dietetycznychSzczypiorek pokroić i podsmażyć na patelni.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy.