Wykonanie
Polskie pesto ze
szczypiorku w wersji ze
słonecznikiem i
orzechami włoskimi. Nazwałam je „polskie”, gdyż w polskiej kuchni
szczypiorek jest zawsze zwiastunem wiosny. Poza tym, tańszego pesto nie da się chyba zrobić. Możecie je użyć na kanapki, do
makaronu, do zupy i jako
sos sałatkowy.
Szczypiorkowe pesto ze
słonecznikiem1 pęczek szypioru – posiekać i podsmażyć na
oleju2 łyżeczki
chrzanu2 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
płatków drożdżowych1/2 szklanki zmielonego podprażonego na suchej patelni
słonecznika5 łyżek
olejuok. 1/2 łyżeczki
soli# kilka liści
bazylii (absolutnie opcjonalnie)#
wody dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej
śmietanyWszystkie składniki zmiksować w blenderze. Możemy używać pesto jako pastę do
chleba, sos do
makaronu, do zupy, sos do sałatek.Przepis na
szczypiorowe pesto z
makaronem tutaj
Szczypiorkowe pesto z
orzechami włoskimi (porcja do
makaronu)3 pęczki
szczypiorku1 szklanka
orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni2-3 ząbki
czosnkukilka listków
bazyliiolej z
oliwek (opcjonalnie) lub
mleko roślinne
sok z cytryny do smaku
sól,
pieprz,
przyprawa warzywna tutaj do smaku3 łyżki
płatków drożdżowych dietetycznych
Szczypiorek pokroić i podsmażyć na patelni.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy.