ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z wegańską wersją pesto genovese

Spaghetti z wegańską wersją pesto genovese

nazwa

Wykonanie

Nie jestem, a raczej nie byłam do tej pory fanką bazylii, jest to moja pierwsza próba zrobienia pesto na jej bazie, ale tą kombinacją jestem totalnie zachwycona!
Składniki (2 małe porcje lub 1 duża)
1 szklanka liści bazylii (nieupchniętych, 1 krzaczek)
1 średni ząbek czosnku
20 g (2 łyżki) orzeszków pinii - prezent od Badapak . Pierwszy raz miałam okazję skosztować, pycha!
1 łyżka płatków drożdżowych
4 oliwy/oleju
sól, pieprz - do smaku
85 g spaghetti pełnoziarnistego na 1 porcję
Makaron ugotować al dente.
Zgodnie ze sztuką, składniki na pesto powinno utrzeć się w moździerzu, z braku czasu użyłam jednak blendera. Orzeszki można najpierw podprażyć na suchej patelni, żeby bardziej wydobyć ich aromat. Nie mogę się przekonać do smaku oliwy z oliwek, użyłam więc neutralnego w smaku oleju ryżowego. A płatki drożdżowe to moja nowa miłość :D.
Makaron wymieszać z pesto, popieprzyć :), gotowe!
Koszt całego dania: 5-6 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/05/spaghetti-z-weganska-wersja-pesto.html