Wykonanie
To, że można zrobić
ser z
nerkowców odkryłam dzięki Jadłonomi . Także u niej znalazłam ten przepis, który lekko zmodyfikowałam. Oczywiście,
serek nie smakuje tak samo, jak ten znany wam, wyprodukowany z
mleka zwierzęcego, jednak dzięki płatkom
drożdżowym uzyskuje cudowny
serowy posmak. Dla mnie istna rewelacja!
(1 miseczka)- 1 szklanka
nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie- 6 łyżek
soku z cytryny- 6 łyżek
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)- 8
suszonych pomidorów w
oleju- 3 łyżki
płatków drożdżowych- garść posiekanej świeżej
natki pietruszki- ząbek
czosnku-
sól i
pieprzNerkowce płuczę, odsączam i przekładam do malaksera. Dodaję
sok z cytryny,
mleko roślinne,
suszone pomidory,
płatki drożdżowe,
czosnek i
pietruszkę. Miksuję na gładką masę.
Solę i
pieprzę do smaku.Idealny do wiosennej kanapki!