Wykonanie
Pesto, trochę inaczej niż zwykle, bo zamiast dużej ilości
bazyli użyłam
szczypiorek. Cenowo atrakcyjniej, a włoskie pesto zyskuje nowy wymiar smaku.Lekko tostowane
orzechy włoskie zamiast
sera i w ten sposób zaopatrujemy nasz organizm w cenne kwasy tłuszczowe omega 3 i taką formę wit. E (gammatocophferol), która będzie dzielnie pomagać naszemu
sercu i układowi krążenia.Połącznie
orzechów i
makaronu z pełnego przemiału to zestaw dający pełnowartościwe
białko.Na koniec, aż trudno nie wspomnieć o jeszcze jednej zalecie, że to wyjątkowo smaczne danie możemy zrobić w wyjątkowo krótkim czasie.

Foto: M.BojkoSkładniki:3 pęczki
szczypiorku3/4 szklanki
orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni2-3 ząbki czoskukilka listków
bazyliolej z
oliwek (opcjonalnie) lub
mleko roślinne
sok z cytryny do smaku
sól,
pieprz,
przyprawa warzywna3 łyżki
płatków drożdżowychSzczypiorek pokroić i podsmażyć na pateli.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.Mieszamy z ulubionym makronem z
mąki z pełnego przemiału,
makaronem ryżowym, lub z komosy ryżowej (Quinoa). Można jeszcze dodać podgotowany lub podsmażony
jarmuż lub
groszek (snow pes)Pesto
szczypiorkowe tuż po zmiksowaniu (patrz zdjęcie)