Wykonanie
- Gzik wegański ?! -
mówi on - Niemożliwe... Wątpię, czy ci się uda.Chwila namysłu.- Dobra kobieto. Zrób, ale mało. Tak eksperymentalnie.Zrobiła. Jadł aż mu się uszy trzęsły.Ach... Kuchnia wegańska jest magiczna. Tam nie ma rzeczy niemożliwych!

Gzik wegański( 2 porcje)- 1 szklanka namoczonych przez noc
nerkowców, następnie wypłukanych i odsączonych z
wody- sok z 1/2
cytryny (warto wlać na początku trochę mniej, spróbować i ewentualnie dodać resztę)- 1/4 szklanki
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)- 1 łyżeczka nieaktywnych
płatków drożdżowych (jeśli nie macie, możecie pominąć)- ok. 2 łyżki posiekanego
szczypiorku- ok. 1 łyżka posiekanego
koperku-
sól,
pieprz- do podania:
młode ziemniaki, gałązki
koperku,
olej rzepakowy (można zastąpić np. lnianym)Wszystko oprócz
szczypiorku i
koperku wrzucam do miski i blenduję na gładką masę.Następnie dodaję zielone składniki i dokładnie mieszam. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku.Gzik podaję z młodymi
ziemniakami, ugotowanymi bądź upieczonymi w mundurkach (ja najpierw je podgotowuję, a następnie wrzucam na ok. 15 min. do piekarnika). Całość polewam dobrej jakości
olejem rzepakowym i posypuję świeżym
koperkiem.Smacznego!