ßßß
Gzik wegański( 2 porcje)- 1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców, następnie wypłukanych i odsączonych z wody- sok z 1/2 cytryny (warto wlać na początku trochę mniej, spróbować i ewentualnie dodać resztę)- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (jeśli nie macie, możecie pominąć)- ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku- ok. 1 łyżka posiekanego koperku- sól, pieprz- do podania: młode ziemniaki, gałązki koperku, olej rzepakowy (można zastąpić np. lnianym)Wszystko oprócz szczypiorku i koperku wrzucam do miski i blenduję na gładką masę.Następnie dodaję zielone składniki i dokładnie mieszam. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku.Gzik podaję z młodymi ziemniakami, ugotowanymi bądź upieczonymi w mundurkach (ja najpierw je podgotowuję, a następnie wrzucam na ok. 15 min. do piekarnika). Całość polewam dobrej jakości olejem rzepakowym i posypuję świeżym koperkiem.Smacznego!