ßßß Cookit - przepis na Wiosenny pasztet z fasoli

Wiosenny pasztet z fasoli

nazwa

Wykonanie

„Trendy pojawiają się i znikają, codziennie inna dieta jest na topie i kusi obietnicą uzyskania natychmiastowych efektów. Jedno jest pewne: nic nie daje takich rezultatów jak jedzenie błonnika. Co do tego eksperci są zgodni. Jedząc produkty roślinne bogate w błonnik, możesz bezpiecznie i zdrowo osiągnąć wymarzony cel. Błonnik zawsze pomoże ci w utrzymaniu idealnej wagi ciała.”*
Składniki:
3/4 szklanki bulionu warzywnego lub mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki ubotowanej (lub z puszki) białej fasolki
ok. 1 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki płatków drożdżowych
1 szczypta pieprzu cayenne
1 pęczek zielonej części szczypiorku
1 duża gałązka bazylii
3 gałązki zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oleju z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze
Do garnka wlewamy:
1/2 szklanki bulionu warzywneego
1 łyżka agaru (możemy zrobić bez agaru, wówczas będzie to rodzaj pasty na chleb)
gotujemy ok. 5 min na małym ogniu i dolewamy do zmiksowanej zielonej masy
Zmiksowaną masę zagotowujemy, wylewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia
* Julieanna Hever – DIETA ROŚLINNA NA CO DZIEŃ, str. 199
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/wiosenny-pasztet-z-fasoli