ßßß Cookit - przepis na Cieciorka (garbanzo) w wegańskim sosie

Cieciorka (garbanzo) w wegańskim sosie

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 15minut
Czas gotowania: 15minut
Przez Marzena 22 stycznia 2015
Wegański sos serowy jest absolutnie pyszny, a wykonanie absolutnie proste!
Zacząć należy od ugotowania cieciorki. Cieciorka to roślina strączkowa, więc przed gotowaniem moczymy ją przez ok. 8 godzin (najlepiej namoczyć na noc). Po namoczeniu gotujemy przez około 1 godzinę. Czas gotowania wydatnie skracamy (mniej więcej do 30 minut) gotując w szybkowarze (Przed używaniem szybkowara należy zapoznać się z instrukcją obsługi i bezwzględnie stosować się do jej zaleceń). Cieciorka tak dobrze rozgotowuje się w szybkowarze, że po pierwszej próbie nigdy nie powróciłam do gotowania jej w garnku. Zwykle gotuję dużą ilość, a potem zamrażam woreczkach. Dzięki temu mam zawsze pod ręką ugotowaną, którą mogę natychmiast użyć do jakiegoś dania. Gdy ten etap mamy za sobą, szybkość przygotowania tej potrawy zależy wyłącznie od naszej sprawności w kuchni.
Udanego kucharzenia! Sos serowy pokocha każdy.
Składniki
cieciorka ugotowana - 4-5 szklanek
orzechy nerkowca (cashew) - 1 szklanka
mlego roślinne (ja użyłam mleka migdałowego) - 2,5 szklanki
skrobia kukurydziana - 2 łyżki
wędzona papryka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
papryka marynowana pimento - 1/4 szklanki
płatki drożdżowe - 4 łyżki
olej - 3 łyżki
Instrukcje
1. Wszystkie składniki (oprócz cieciorki) miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
2. Wlewamy do garnka z ugotowaną cieciorką i zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.
3. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty po zagotowaniu dodać mleka lub wody i ponownie zagotować.
Jeśli w przepisie chcesz użyć przyprawy warzywnej domowej roboty (cez konserwantów, tłuszczów typu trans i innych zbędnych składników) skorzystaj koniecznie z poniższego przepisu:
PRZYPRAWA WARZYWNA W PROSZKU DOMOWEJ ROBOTY
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/cieciorka-garbanzo-w-weganskim-sosie-serowym