ßßß Cookit - przepis na Makaron z serem „cheddar” (Mac and cheese)

Makaron z serem „cheddar” (Mac and cheese)

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 31 października 2016
Makaron z serem nie jest jakimś wielkim wynalazkiem, pochodzi z Europy i jak na makaronowy kraj przystało to zasługa włoska już z XIV wieku. Początki kariery tego przepisu w Stanach zawdzięczamy, o dziwo prezydentowi Jeffersonowi. Obecnie można go kupić w po tej stronie "wielkej kałuży" wszędzie w bardzo taniej i sztucznej wersji albo porostu odwiedzić restaurację czy w fast food (menu dla dzieci)
Najlepiej jednak pierwszy raz spróbować Mac and Chesse z przepisu takiego domowego reszta nie jest godna waszej wegańskiej uwagi. Danie to składa się przede wszystkim z sera cheddar, tłuszczu, mleka mąki i makaronu.
Dzisiaj u mnie klasyka amerykańskiej kuchni która od dobrych kilku lat gości na moim stole z serem własnej roboty. Przyznaję szczerze że próbowałam wiele razy podzielić się z wami tym super łatwym przepisem, który już w wielu wersjach pojawiał się na moim stole. Wiecie jednak czasam trudno jest zrobić zdjęcie czegoś czego już nie ma.
Składniki
makaron koniecznie kolanka - 1szklanka
dynia upieczona bez skórki - 1/2 szklanki
orzeszki nerkowce - 1/2- 3/4 szklanki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1 łyżka
przyprawa warzywna, sól i pieprz do smaku
papryka marynowana pimento (opcjonalnie) - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
woda lub bulion warzywny
czosnek - 2-3 ząbki
mleko roślinne (ja użyłam mleka migdałowego)
kurkuma (tumeric) - 1/4 łyżeczki
Instrukcje
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Składniki na ser miksujemy na gładką masę dodając tyle mleka aby uzyskać ok 800 ml.
W naczyniu do pieczenia wykładamy ugotowany makaron i zlewamy sosem następnie posypujemy bułką tartą lub zmielonmi na mąkę migdałami.
Pieczemy w temp. 360 ok.50 - 60 min. na początku przykrywając folią.
# Smakje równie wyśmienicie na drugi dzień podsmażona.
# Zamiast dyni można użyć pieczoną marchewkę, słodkie ziemniaki, ugotowane ziemniaki lub dodać więcej orzechów nerkowców.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/makaron-z-serem-cheddar-mac-and-cheese