Wykonanie
Jak podaje WHO choroby przewlekłe, takie jak choroby
serca czy nowotwory, są odpowiedzialne za 60% wszystkich zgonów na świecie. W Polsce choroby te przyczyniają sie aż do 88% wszystkich zgonów. Jeżeli nie chcemy znaleźć się w tej nieciekawej statystyce zastanówmy się czy nie warto dokonać pewnych prostych zmian, np. zacząć ćwiczyć, nie palić, nie pić
alkoholu i częściej korzystać ze zdrowych przepisów. Zachęcam do wypróbownia mojego najnowszego przepisu na koltety a la cheeseburger. Do stworzenia tego wegańskiego przepisu zainspirowały mnie podobne kotlety mojego kolegi Andrzeja M., z tą różnicą, że moje nie zawierają ani
żółtego sera ani
jajek. Mój mąż twierdzi, że smakują wyśmienicie.Składniki:35 dkg
pieczarek1
cebula2,5 szkalnki ugotowanego
ryżu lub
ryżu peruwiańskiego (komosy ryżowej – quinoa)2-3 ząbki
czosnkuCebulę i
pieczarki kroimy w kostkę i smażymy dodajac pod koniec
sól i
pieprz.„Serek”1 1/3 szkalnki
orzechów nerkowców (cashew)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka agaru w proszku lub 1 łyżka
skrobi kukurydzianejok. 1/2 szklanki gorącej
wody lub
mleka roślinnego1 ząbek
czosnku2 łyżki
płatków drożdżowychsól,
pieprz cayenne (kajeński),
przyprawa warzywnaWszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą, dość gęstą masę.Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i formujemy kotlety obtaczając je w
bułce tartej, lub zmielonym ziarnem
sezamu i
siemienia lnianego. Smażymy na patelni.Wychodzi ok. 10 – 12 kotletów.
Foto: M.Bojko