Wykonanie
Popularne, wegetariańskie kotleciki a la falafel z Bliskiego Wschodu, na szybką i zdrową kolację. Połączenie
cieciorki z
pestkami dyni tworzy pełnowartościowe
białko. Ponadto, „spożycie
białka z produktów roślinnych ma dodatni wpływ na profilaktykę osteoporozy” (R.Pawlak „W obronie wegetarianizmu”)
Foto M. BojkoSkładniki:450g ugotowanej cieciorki/garbanzo (lub taką sama ilość z puszki)¾ szklanki pestek z dyni2 łyżki
płatków drożdżowych2 łyżki zmielonego jasnego siemniena lnianego1 mały ugotowany
ziemniak2 łyżki
olejulekko podsmażony
szczypiorek z
czosnkiem (opcjonalnie)
Sól,
pieprz,
sok z cytryny,
ziołowa przyprawa – tuscan(sproszkowany
czosnek,
cebula,
papryka, podprażone i zmielone ziarna
sezamu)
Cieciorkę miksujemy w malakserze lub blenderze z ugotowanym
ziemniakiem,
sokiem z cytryny i
mlekiem sojowym do uzyskania bardzo gęstej masy.
Pestki z dyni mielimy na mączkę i mieszamy ze zmielonym siemnienim lnianym oraz
przyprawami. Zalewamy goracą
wodą, tak aby uzyskać gęstą masę, odstawiamy na 10 min.Zmieloną
cieciorkę i
pestki z dyni mieszamy razem (punkt 1 i 2) obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym. Formujemy kotleciki i samażymy na
oleju.Jeżeli kotlety wychodzą zbyt luźne, należy dodać trochę
bułki tartej, ale nie za dużo, żeby później nie były zbyt suche.Przypominają w smaku kotlety falafel. Podajemy je używając
chleb pita z
mąki z pełnego przemiału wraz z warzywami. W tym przepisie użyłam
ogórki,
pomidory,
sałatę,
szczypiorek, oraz dobrze doprawiony, gęsty
majonez z
ziemniaka.