Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
buraczki 500 gramów
grzyby suszone 3 sztuk
dziczyzna 500 gramówlaska
cynamonu 0,5 sztuk
goździki 2 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
jałowiec 3 ziarna
pieprz 3 ziarna
skórka z cytryny (kawałek)1 sztuk
cebula 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
kwas buraczany 3 szklanek
wiśnie 0,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
buraki upiec. Umyte
grzyby zalać niewielką ilością
wody i odstawić pod przykryciem. Umyte
mięso włożyć do garnka, dodać
przyprawy , kawałek
skórki z cytryny,
cebule oraz
grzyby razem z
wodą, w której się moczyły, zalać to litrem przegotowanej
wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie. Po 50 minutach dodać oczyszczona
włoszczyznę. Ugotowany rosół odcedzić do innego garnka, dodać obrane, starte na tarce
buraki oraz roztarty z
solą czosnek i gotować 15 minut. Wlać kwas i przetarte przez sito
wiśnie, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Wrzucić pokrojone w paseczki
grzyby i pokrojone
mięso. Zaciągnąć barszcz
śmietaną rozkłóconą z
żółtkiem i podawać.Uwagi:
Dziczyznę można zastąpić
wołowiną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: