ßßß Cookit - przepis na Tort nugatowy z adwokatem

Tort nugatowy z adwokatem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
krem orzechowy 150 gramów
czekolada gorzka 50 gramów
śmietana kremowa` 800 gramów
masło 125 gramów
żelatyna 5 łyżek deserowych
żółtka 1 sztuk
adwokat 180 mililitrów
mąka 300 gramów
kakao 3 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
cukier puder 90 gramów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka ziemniaczana 100 gramów
przyprawa do piernika 2 łyżek deserowych
konfitura według uznania
Wykonanie:
Podgrzać 300g śmietany, dodać połamana czekoladę i krem orzechowy. Dobrze wymieszać i ostudzić.
Przesiane 175g maki, masło, cukier puder, żółtko i pół łyżeczki proszku do pieczenia zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
4 białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody. Ubijając dodawać stopniowo po żółtku. Wymieszane 125g maki z maką ziemniaczana i 2 łyżeczkami i proszku oraz z przyprawą do pierników, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 25 minut w 170 stopniach, wystudzić.
Ciasto kruche rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm i wyciąć kolo o średnicy średniej wielkości tortownicy, a z pozostałego ciasta wyciąć gwiazdki. Ciasto oraz gwiazdki przełożyć do blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. piec 10 minut (gwiazdki 5 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.
Zimny biszkopt przeciąć dwukrotnie wzdłuż. Kruche ciasto włożyć do tortownicy i posmarować konfiturą, na nim ułożyć jedną część biszkoptu. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzone 300g śmietany ubić z 1 cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z 100 ml adwokata i dodać do śmietany, schłodzić.
Krem orzechowo-śmietanowy ubić mikserem, przełożyć do szprycy. Krem śmietanowy tez nałożyć do szprycy. Kremy naprzemiennie rozprowadzać wokół biszkoptu, zaczynając od jego brzegów. Nałożyć druga część biszkoptu i powtórzyć raz jeszcze naprzemienne nakładanie kremów. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wstawić na 3h do lodówki.
Schłodzone 200g śmietany ubić z 1 cukrem waniliowym i posmarować wokół tort. Z pozostałej śmietany zrobić na torcie kleksy, formując z nich prostokąt. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić i wymieszać z 80 ml adwokata i wylać na środku prostokąta. Wstawić na 30 minut do lodówki. Posypać kakao i ozdobić gwiazdkami z kruchego ciasta.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9931/Tort-nugatowy-z-adwokatem