Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokrem
orzechowy 150 gramów
czekolada gorzka 50 gramów
śmietana kremowa` 800 gramów
masło 125 gramów
żelatyna 5 łyżek deserowych
żółtka 1 sztuk
adwokat 180 mililitrów
mąka 300 gramów
kakao 3 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
cukier puder 90 gramów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka ziemniaczana 100 gramów
przyprawa do piernika 2 łyżek deserowych
konfitura według uznaniaWykonanie:Podgrzać 300g
śmietany, dodać połamana
czekoladę i krem
orzechowy. Dobrze wymieszać i ostudzić.Przesiane 175g
maki,
masło,
cukier puder,
żółtko i pół łyżeczki
proszku do pieczenia zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.4
białka ubić z 4 łyżkami zimnej
wody. Ubijając dodawać stopniowo po
żółtku. Wymieszane 125g
maki z
maką ziemniaczana i 2 łyżeczkami i proszku oraz z przyprawą do pierników, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 25 minut w 170 stopniach, wystudzić.Ciasto kruche rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm i wyciąć kolo o średnicy średniej wielkości tortownicy, a z pozostałego ciasta wyciąć gwiazdki. Ciasto oraz gwiazdki przełożyć do blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. piec 10 minut (gwiazdki 5 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.Zimny
biszkopt przeciąć dwukrotnie wzdłuż. Kruche ciasto włożyć do tortownicy i posmarować
konfiturą, na nim ułożyć jedną część
biszkoptu. 4 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody. Schłodzone 300g
śmietany ubić z 1
cukrem waniliowym.
Żelatynę wymieszać z 100 ml
adwokata i dodać do
śmietany, schłodzić.Krem
orzechowo-
śmietanowy ubić mikserem, przełożyć do szprycy. Krem
śmietanowy tez nałożyć do szprycy. Kremy naprzemiennie rozprowadzać wokół
biszkoptu, zaczynając od jego brzegów. Nałożyć druga część
biszkoptu i powtórzyć raz jeszcze naprzemienne nakładanie kremów. Przykryć ostatnią częścią
biszkoptu. Wstawić na 3h do lodówki.Schłodzone 200g
śmietany ubić z 1
cukrem waniliowym i posmarować wokół tort. Z pozostałej
śmietany zrobić na torcie kleksy, formując z nich prostokąt. 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuścić i wymieszać z 80 ml
adwokata i wylać na środku prostokąta. Wstawić na 30 minut do lodówki. Posypać
kakao i ozdobić gwiazdkami z kruchego ciasta.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: