Wykonanie
Miła niespodzianka - Jowita skończyła wcześniej lekcje i upiekła "na Mikołaja"
ciasteczka dla rodziców i chrzestnego.
Ciasteczka były kruche, niezbyt słodkie, z kawałkami
gorzkiej czekolady, idealne do
kawy. Mam nadzieję, że Jowita polubi pieczenie
ciasteczek - może nie jest jeszcze za późno i wspólnie upieczemy świąteczne pierniczki :)Składniki:tabliczka
gorzkiej czekoaldy pokrojonej nożem na małe kawałeczkipół kostki
masła250 gram
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżeczka
przyprawy do pierników3
żółtka1 łyżka
śmietany3 łyżki
cukru pudruSposób przygotowania:wszystkie składniki z wyj.
czekolady wyrabiamy rękamipo uzyskaniu jednolitej masy rozwałkowujemy ciasto, rozsypujemy na całej powierzchni pokrojoną
czekoladę, zwijamy w rulon, aby
czekolada była w każdym kawałku ciasta i dalej wyrabiamy.dajemy ciasto do lodówki na godzinęwałkujemy ciasto i wykrawamy kształty foremkamipieczemy na pergaminie, w temp. 200 stopni, do uzyskania złotego koloruposypujemy
cukrem pudrem lub
przyprawą do ciast Kamis lub innymi ozdobami - tak, jak lubimy:)Smacznego :)
