Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 200 gramów
mąka 400 gramów
cukier puder 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
czekolada gorzka 150 gramów
goździk 1 sztuk
śmietana kremowa 200 mililitrówWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
cukier waniliowy,
cukier puder. Mieszając, dodawać
żółtka oraz pokrojone
masło. Wlewać
mleko i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Wstawić na 60 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm. Szklanką, foremka lub nożem wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Szpatułką oddzielić
ciastka od papieru, rozłożyć na stolnicy i pozostawić do ostygnięcia.Krem: połamaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wymieszać z utłuczonym
goździkiem, ostudzić. Również podgrzać
śmietanę, ale nie zagotować, wymieszać z
czekoladą i wystudzić.Kremem posmarować połowę
ciastek, przykryć pozostałymi i oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia HiszpańskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: