ßßß

Składniki na ciasto:1 szkl. mąki130 g masła16 g cukru waniliowego2 żółtkaWykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Składniki na masę budyniową:2 budynie śmietankowe3/4 l mleka1 kostka masła3/4 szkl. cukru pudru1 cukier waniliowyWykonanie:Gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem i cukrem na gładką masę.Krem przekładamy na tarte, na wierzch układamy maliny i borówki.Smacznego!