Wykonanie
Składniki na ciasto:
1 szkl.
mąki130 g
masła16 g
cukru waniliowego2
żółtkaWykonanie:
Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Składniki na masę budyniową:
2 budynie
śmietankowe3/4 l
mleka1 kostka
masła3/4 szkl.
cukru pudru1
cukier waniliowyWykonanie:
Gotujemy
budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny
budyń miksujemy z
masłem i
cukrem na gładką masę.
Krem przekładamy na tarte, na wierzch układamy
maliny i
borówki.
Smacznego!