ßßß
Składniki na ciasto:1 szkl. mąki130 g masła16 g cukru waniliowego2 żółtkaSkładniki na masę budyniową:2 budynie śmietankowe3/4 l mleka1 kostka masła3/4 szkl. cukru pudru1 cukier waniliowyDodatkowo:Biała czekoladaWykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem i cukrem na gładką masę. Krem przekładamy na tarte na wierzch układamy truskawki i polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.Smacznego!