ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowo-kajmakowy z suszonymi śliwkami

Mazurek czekoladowo-kajmakowy z suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
160 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
250 g mąki
2 łyżki kakao
Masa czekoladowa :
1 puszka gotowej masy kajmakowej/krówkowej, lub też słodzonego mleka skondensowanego, już ugotowanego)*
100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej
6 łyżek mleka
Dekoracja:
smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz rodzynki i suszone śliwki (namoczone 10 minut w winiaku czy rumie)
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mąkę i kakao, wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem z rozwałkowanym ciastem. Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm boków. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masę kajmakową wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej. Wyłożyć na spód. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami.
Wskazówki
* Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/czekoladowy/mazurki.html