Wykonanie
SkładnikiCiasto:160 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtka250 g
mąki2 łyżki
kakaoMasa czekoladowa :1 puszka gotowej masy kajmakowej/krówkowej, lub też słodzonego
mleka skondensowanego, już ugotowanego)*100 g ciemnej
czekolady deserowej lub gorzkiej6 łyżek
mlekaDekoracja:smażona w cukrze
skórka pomarańczowa oraz
rodzynki i
suszone śliwki (namoczone 10 minut w
winiaku czy
rumie)Przygotowanie
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
żółtkami na puszystą masę, dodać
mąkę i
kakao, wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem z rozwałkowanym
ciastem.
Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm
boków. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masę kajmakową wymieszać z rozpuszczoną
czekoladą i
mlekiem. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli
wodnej. Wyłożyć na spód. Udekorować smażoną
skórką pomarańczową,
rodzynkami i
suszonymi śliwkami.Wskazówki* Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego
mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z
mlekiem wstawić do garnka, zalać
wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć.