Wykonanie
Święta coraz bliżej a wraz z nimi pyszne słodkości serniki,mazurki i baby. Pyszny mazurek kajmakowy jest wyjątkowy, ciasto przepyszne rozpływa się w ustach. Do ciasta użyłam gotowane
żółtka zamiast świeże. To jest sekret ciasta. Dodatkowo by ciasto było bardziej kruche dodałam
cukier puder zamiast zwykłego . Dekoracje i masę możemy przygotować według własnego gustu. Polecam masę kajmakową która jest przepyszna. Mazurek niebo w gębie:)
składniki1 1/2 szkl
mąki krupczatki2 kopiaste łyżki
cukru pudru20 dag
masła3
żółtka ugotowane na twardo1 masa kajmakowa
kakaowadekoracje wg uznaniawykonanieW malakserze łączymy
mąkę z
masłem,dodajemy
cukier i przetarte ugotowane
żółtka. Wyrobione jednolite ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy dowolny kształt np
jajko i dowolne elementy do dekoracji..Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni pieczemy do zarumienienia. Na zimny mazurek wykładamy masę kajmakową
kakaową robimy dekoracje według uznania