ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegobakalie według uznaniawódka 1 łyżek stołowychsłodka śmietanka 1/2 szklanekżółtka 2 sztukmasło 20 dekagramówmąka 35 dekagramówczekolada deserowa 2 sztukcukier waniliowy 1/2 porcjacukier puder 5 dekagramówWykonanie:Z mąki,masła,żółtek,cukru i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto.Uformować kulę i wstawić na 1 godz.do lodówki.Następnie rozwałkować ciasto na prostokątny placek o grubości ok.1 cm.Włożyć na blachę natłuszczoną i wysypaną tartą bułką,podnosząc brzegi placka.Piec ok.30 min. w temp 180 stopni - do zrumienienia się placka.Ciasta nie zdejmo0wać z blachy aż do wystygnięcia.W tym czasie przygotować polewę:czekoladę najlepiej gorzką rozpuścić na małym ogniu w pół szklanki słodkiej śmietany cały czas lekko podgrzewać,aż nabierze gęstej konsystencji.Na koniec dodać łyżkę wódki.Upieczony i ostudzony placek polać czekoladową masą i równo rozprowadzić po całej powierzchni - podwinięte do góry i zapieczone brzegi ciasta nie pozwolą spłynąć polewie.Mazurek można ozdobić : orzechami włoskimi,skórką pomarańczową,migdałami i kandyzowanymi owocami - to wg.uznania.Uwagi:Zamiast czekolady można użyć gotowej polewy czekoladowej.Autor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: