Wykonanie
Składniki na ciasto:1 szkl.
mąki130 g
masła16 g
cukru waniliowego2
żółtkaSkładniki na krem:1 litr
śmietany kremówki1 szkl.
cukru pudruDodatkowo:0,5 tabliczki
mlecznej czekoladyWykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Śmietanę ubijmy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Na upieczoną tarte wykładamy
śmietanę i połówki
brzoskwiń. Całość polewamy rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego!