ßßß
Składniki na ciasto:1 szkl. mąki130 g masła16 g cukru waniliowego2 żółtkaSkładniki na krem:1 litr śmietany kremówki1 szkl. cukru pudruDodatkowo:0,5 tabliczki mlecznej czekoladyWykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Śmietanę ubijmy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na upieczoną tarte wykładamy śmietanę i połówki brzoskwiń. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.Smacznego!