Wykonanie
Bardzo lubię piec tarty i w ogóle ciasta kruche, ponieważ są szybkie, tanie i właściwie bezproblemowe. Sezon malinowy jeszcze trwa, więc dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z intensywnie
czekoladowym nadzieniem i tymi pysznymi
owocami. Do przygotowania deseru możemy użyć dowolnej
czekolady: gorzkiej,
mlecznej, a nawet białej (choć tej ostatniej wersji nie próbowałam). Smacznego:)Źródło: http://kotlet.tv/czeko-tarta-z-malinami/na spód:250 g
mąki125 g
masła2
żółtka2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegowierzch tarty:łubianka
malin (mogą być inne
owoce)320 g
czekolady (u mnie po połowie
mlecznej i gorzkiej)200 g
śmietany kremówki2 łyżki
masłaMąkę posiekać z
cukrem i
masłem, dodać
żółtka i całość zagnieść. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej
wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm), włożyć do lodówki na kolejną godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć
fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach. Ściągnąć papier z
fasolkami i piec jeszcze 5-10 minut. Ostudzić ciasto. Przygotować
krem czekoladowy: w kąpieli
wodnej rozpuścić
masło, dolać
śmietankę i
czekoladę. Gdy wszystko się ładnie rozpuści i połączy, lekko przestudzony krem wylać na spód tarty. Gdy zacznie się robić troszkę bardziej zwarty, położyć
maliny. Schłodzić w lodówce.