Wykonanie
Nie chce się chwalić, ale ja mam po prostu nosa do przepisów na świetne tarty. Jak zobaczyłam to ciacho, to wiedziałam, że prędzej czy później muszę je upiec. Fantastyczne połączenie kruchego ciasta z
malinami i słodką
białą czekoladą - Pyszotka :DSkładniki:Ciasto:300 g
mąki (przesianej)200 g
masła pokrojonego w kostkę100 g
cukru pudru2
żółtkaNadzienie:500 g
malin150 g
białej czekolady150 ml
śmietany kremówkiKruszonka:5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masła miękkiegoForma do tart 28 cmZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto najlepiej
między dwoma arkuszami papieru. Ciasto przenosimy na natłuszczoną foremkę, dociskamy do brzegów, odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy
grochem albo
fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.Do miseczki wkładamy połamaną
czekoladę, wlewamy
śmietanę i ustawiamy nad garnkiem z gotująca się
wodą (
woda nie może dotykać dna miseczki), mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Lekko studzimy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160*C. Na podpieczonym spodzie układamy
maliny, zalewamy
białą czekoladą i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut.Kruszonka:Wszystkie składniki mieszamy palcami do momentu uzyskania grudek.
źródło