ßßß Cookit - przepis na Tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Nie chce się chwalić, ale ja mam po prostu nosa do przepisów na świetne tarty. Jak zobaczyłam to ciacho, to wiedziałam, że prędzej czy później muszę je upiec. Fantastyczne połączenie kruchego ciasta z malinami i słodką białą czekoladą - Pyszotka :D
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki (przesianej)
200 g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
500 g malin
150 g białej czekolady
150 ml śmietany kremówki
Kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła miękkiego
Forma do tart 28 cm
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto najlepiej między dwoma arkuszami papieru. Ciasto przenosimy na natłuszczoną foremkę, dociskamy do brzegów, odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.
Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę, wlewamy śmietanę i ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą ( woda nie może dotykać dna miseczki), mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Lekko studzimy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160*C. Na podpieczonym spodzie układamy maliny, zalewamy białą czekoladą i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut.
Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy palcami do momentu uzyskania grudek.
źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/08/tarta-z-malinami-i-biaa-czekolada.html