ßßß
Zapowiada się najcieplejszy weekend tego lata, więc dziś: króciutko i szybciutko. Przy tak pięknej pogodzie, nie ma co siedzieć w czterech ścianach, ani rzecz jasna przed komputerem. Tarta upieczona. Stygnie, a ja znikam i pędzę nad wodę. Do popołudniowej kawki, z rozkoszą wetnę kawałeczek:-), a teraz uciekam i.. pięknej soboty Wam życzę!
Tarta z Malinami i Białą CzekoladąSkładniki na formę do tart o śr 28 cm:Owoce:400-500g świeżych malinCiasto (kruche klasyczne 3-2-1):300g mąki pszennej200g masła100g brązowego cukru2 żółtkaKrem z białej czekolady:150g białej czekolady150g śmietanki kremówki 30 lub 36 %Kruszonka:4 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru pudru2 łyżki masłaDodatkowo:Cukier puder do posypaniaWykonanie:Ciasto:Z podanych składników, szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stosowny wymiar i wylepiamy nim formę. Na całej powierzchni ciasta robimy nakłucia widelcem. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, obciążamy (np fasolą lub grochem) i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180C. Na podpieczony spód wykładamy maliny, zalewamy je kremem czekoladowym i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 160C.Krem z białej czekolady:Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu połączenia się składników. Ostawiamy na pare minut, by krem lekko przestygł i zalewamy nim owoce.Kruszonka:Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i rozcieramy palacami na drobne kawałeczki.Życzę Wam Smacznego! :-)