Wykonanie
Zapowiada się najcieplejszy weekend tego lata, więc dziś: króciutko i szybciutko. Przy tak pięknej pogodzie, nie ma co siedzieć w czterech ścianach, ani rzecz jasna przed komputerem.
Tarta upieczona. Stygnie, a ja znikam i pędzę nad
wodę. Do popołudniowej
kawki, z rozkoszą wetnę kawałeczek:-), a teraz uciekam i.. pięknej soboty Wam życzę!
Tarta z
Malinami i
Białą CzekoladąSkładniki na formę do tart o śr 28 cm:
Owoce:400-500g świeżych
malinCiasto (kruche klasyczne 3-2-1):300g
mąki pszennej200g
masła100g
brązowego cukru2
żółtkaKrem z
białej czekolady:150g
białej czekolady150g
śmietanki kremówki 30 lub 36 %Kruszonka:4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masłaDodatkowo:
Cukier puder do posypaniaWykonanie:Ciasto:Z podanych składników, szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stosowny wymiar i wylepiamy nim formę. Na całej powierzchni ciasta robimy nakłucia widelcem. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, obciążamy (np
fasolą lub
grochem) i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180C. Na podpieczony spód wykładamy
maliny, zalewamy je
kremem czekoladowym i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 160C.Krem z
białej czekolady:Do garnuszka wlewamy
śmietankę i wrzucamy połamaną w kostki
czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu połączenia się składników. Ostawiamy na pare minut, by krem lekko przestygł i zalewamy nim
owoce.Kruszonka:Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i rozcieramy palacami na drobne kawałeczki.Życzę Wam Smacznego! :-)