ßßß Cookit - przepis na Tarta z Malinami i Białą Czekoladą

Tarta z Malinami i Białą Czekoladą

nazwa

Wykonanie

Zapowiada się najcieplejszy weekend tego lata, więc dziś: króciutko i szybciutko. Przy tak pięknej pogodzie, nie ma co siedzieć w czterech ścianach, ani rzecz jasna przed komputerem. Tarta upieczona. Stygnie, a ja znikam i pędzę nad wodę. Do popołudniowej kawki, z rozkoszą wetnę kawałeczek:-), a teraz uciekam i.. pięknej soboty Wam życzę!
Tarta z Malinami i Białą Czekoladą
Składniki na formę do tart o śr 28 cm:
Owoce:
400-500g świeżych malin
Ciasto (kruche klasyczne 3-2-1):
300g mąki pszennej
200g masła
100g brązowego cukru
2 żółtka
Krem z białej czekolady:
150g białej czekolady
150g śmietanki kremówki 30 lub 36 %
Kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników, szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w ściereczkę lub folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stosowny wymiar i wylepiamy nim formę. Na całej powierzchni ciasta robimy nakłucia widelcem. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, obciążamy (np fasolą lub grochem) i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180C. Na podpieczony spód wykładamy maliny, zalewamy je kremem czekoladowym i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 160C.
Krem z białej czekolady:
Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu połączenia się składników. Ostawiamy na pare minut, by krem lekko przestygł i zalewamy nim owoce.
Kruszonka:
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i rozcieramy palacami na drobne kawałeczki.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/07/tarta-z-malinami-i-biaa-czekolada.html