Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 15 dag
masła- 20 dag
mąki pszennej- 2 łyżki
cukru pudru- 1
żółtko*dodatkowo- 250g
sera ricotta- 3/4 szklanki
śmietany 30%- 4 łyżeczki płynnego
miodu- 1,5 szklanki
malin-
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (grubość ok. 0,5cm.) i wycinamy kółka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.2. Połowę
malin miksujemy z
serem i
miodem. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno
śmietanę, mieszamy. Połowę
ciasteczek smarujemy masą
malinową, na to kładziemy pozostałe
ciastka i smarujemy ponownie masą, ozdabiamy pozostawionymi
malinami. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.