Wykonanie
Kruche, maślane ciasto, kwaśne, sezonowe
owoce przełamane
słodyczą białek czekolady... Można się rozmarzyć. Chyba nie ma nic lepszego. Przepis znalazłam na blogu Ola in the Kitchen . Ja od siebie zmieniłam tylko to, że wymieszałam
maliny z
truskawkami i pominęłam kruszonkę. Polecam!
SKŁADNIKI:*ciasto:forma do tart 28 cm ( najlepiej z wyjmowanym dnem)300 g
mąki pszennej80 g
cukru pudru200 g zimnego
masła2
żółtka*nadzienieok. 500 g
malin z
truskawkami150 g
białej czekolady150 ml
śmietanki kremówkiWYKONANIE:Do miski przesiać
mąkę z
cukrem pudrem, dodać zimne, pokrojone w małe kawałki
masło i wszystko posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować płaski placek zawinąć w folię i włożyć na min. 30 min do lodówki.Ciasto najlepiej ułożyć
między dwoma arkuszami papieru i rozwałkować lub tak, jak ja rękoma wyłożyć dno i boli formy do tarty. Ciasto w formie przykrywamy pergaminem i obciążamy np.
fasolą lub
grochem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 20 min.Gdy ciasto się podpieka nad parą
wodną w misce rozpuszczamy,
czekoladę ze
śmietanką, do połączenia.Na podpieczony spód układamy
maliny i pokrojone w kawałki
truskawki. Zalewamy wszystko masą
czekoladowo-
śmietankową, zmniejszamy temp. do 160 stopni C i pieczemy ok. 25- 30 min. Tartę studzimy (a nawet schładzamy) i zajadamy.