Wykonanie

Uwielbiam przekładane
ciasteczka. Uwielbiam też rzeczy nie przesłodzone. Takie, które
mogę zjeść i nie czuć się od razu zagłodzona do granic możliwości. Więc dla mnie ten przepis to strzał w dziesiątkę. Nie chcę być źle zrozumiana: nie chodzi o to, że
ciastka są gorzkie, w ogóle nie słodkie czy jakieś
dziwne w smaku. Nie – one są pyszne: połączenie kruchych
herbatników z
kremem czekoladowym, oprószonych warstwą
cukru pudru. Smakują obłędnie. Po prostu
czekolada nie jest
mleczna ani biała, ale gorzka, a ja taką lubię najbardziej. No i wielkość: nie za mała, nie za duża, może nie na jeden, ale na dwa kęsy :)Składniki:ciasto: 20 dag
masła, 40 dag
mąki, 15 dag
cukru pudru, 1 torebka
cukru waniliowego, 2
żółtka, 100 ml
mlekakrem: 15 dag
gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, 2 utłuczone
goździki, jedno opakowanie (100 ml)
śmietany kremówkiPrzepis:Do dużej miski przesiej
mąkę, dodaj
cukier puder i
cukier waniliowy. Wymieszaj i wrzuć pokrojone na małe kawałki
masło i
żółtka. Powoli wlewając
mleko, wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolitą, gładką kulą. Wstaw je na godzinę do lodówki. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3 mm. Powycinaj, foremką, szklanką lub nożem dowolne kształty i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyciągnij, zdejmij z blachy, pozostaw do ostygnięcia.W tym czasie przygotuj krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj
goździki i wymieszaj. W małym garnuszku podgrzej (ale nie doprowadź do zagotowania)
śmietanę. Koniecznie kremówkę, jeśli użyjesz innej krem nie wyjdzie gładki, ale z grudkami. Wlej
śmietanę do
czekolady, zamieszaj i wystudź. Gotowym kremem posmaruj połowę
ciastek, przykryj pozostałymi. Na koniec oprósz
cukrem pudrem.