ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmasło 200 gramówcukier puder 250 gramówcukier waniliowy 1 sztukżółtka 4 sztukśmietana 1 łyżek stołowychkakao 3 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej mąki, masła, cukrów, żółtek, śmietany i kakao zagnieść gładkie kruche ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki, a jeśli za twarde, to trochę śmietany. Z ciasta uformować kule i włożyć na 20 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość pół centymetra, wycinać foremkami i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku zrobić słomką dziurkę. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem i posypką do ciast oraz wciągnąć nitkę.Uwagi:Dziurki można wyciąć tylko w niektórych ciastkach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: